Блог

Як вибрати слуховий аппарат?

Як вибрати слуховий аппарат?

На перший погляд відповідь на це питання досить проста. Необхідно переглянути характеристики запропонованих вам моделей, почитати відгуки в інтернеті, запитати у своїх близьких або знайомих їх думку - і вибір зроблено.Насправді ж все набагато складніше...

 Слуховий апарат як вибрати?

По-перше, слуховий апарат - це дуже складний медичний прилад і необхідно пам'ятати, що при неправильному виборі він не тільки вам не допоможе, а й може нашкодити. Наприклад, якщо людина схильна до гіпертонії, а рівень гучності слухового апарату налаштований неправильно (сильно завищений), це може спровокувати зростання кров'яного тиску і результат може бути непередбачуваним. Отже, свій остаточний вибір потенційний користувач може зробити тільки з фахівцем, який зважить всі за і проти.

Спеціаліст повинен провести діагностику слуху, результатом якої є аудиограмма це графік, який відображає стан слуху людини. Технічні характеристики слухового апарату визначають діапазон чутності, для якого він може застосовуватися. Зазвичай цей діапазон співспівставляється з аудіограмою і фахівець приймає рішення, чи зможе обраний прилад компенсувати конкретні відхилення від норми.

По-друге, бувають випадки коли слуховий апарат не рекомендується використовувати. Він абсолютно протипоказаний, наприклад, при гострих і хронічних психічних розладах або важких захворюваннях центральної нервової системи. Також можуть виникнути ускладнення при загостренні деяких хвороб: гострих зовнішніх і середніх отитах, інсультах та інфарктах. Це ще раз підтверджує, що слуховий апарат - це не іграшка і його вибір повинен здійснюватися тільки з фахівцем.

По-третє, потрібно враховувати ряд важливих технічних особливостей. Отже, розберемося в деталях.

Звукова обробка: аналоговий або цифровий

  • Аналогові слухові апарати все ще користується популярністю в нашій країні, перш за все через низьку вартість. Вони однаково посилюють всі звуки, що надходять на вхід мікрофона: тихі, звичайні при розмові і гучні. Як результат, деякі звуки будуть посилені недостатньо, інші ж, навпаки, будуть посилені надмірно, таким чином, мова буде нерозбірливою.
  • Цифрові слухові апарати фактично є комп'ютерами, вони можуть майже все: звуки по-різному обробляються на різних частотах, гучні звуки гасяться, тихі посилюються, розмова підтримується завжди на комфортному рівні, якщо є шум, він може фільтрувати і так далі.

Одно або багатоканальні

Досить важливим параметром, є визначення якісті звучання. Каналами в слуховому апараті називаються відрізки частот, в кожному з яких відбувається незалежна обробка сигналу. Відповідно, у випадку з двома каналами діапазон частот розбивається на дві ділянки, в 4-канальному - на чотири і т.д. Чим більше в слуховому апараті каналів, тим натуральніше звук, який чує користувач. Однак необхідно пам'ятати, що за натуральність і чистоту звуку відповідає також безліч інших параметрів, таких як система шумозаглушення, наявність локатора і т.п. Одним словом, велика кількість каналів - це не все.

Завушні або внутрішньовушні

Слухові апарати бувають різної форми. В даний час найбільш популярні завушні (розміщуються за вухом), внутрішньовушні слухові апарати і внутрішньоканальні (розміщуються у вусі або глибоко у вушний канал). Кілька слів про їх переваги та недоліки.

  • Слухові завушні апарати є досить громіздкими. У той же час тільки завушні моделі можуть компенсувати глибокі порушення слуху, наприклад, 110-120 дБ.
  • Для літніх людей, з погіршеної моторикою, рекомендуються саме апарати за вухом, як більш прості в обслуговуванні.
  • З точки зору стійкості до такого агресивного середовища, як вушна сірка, завушні більш надійні.

Що стосується внутрішньовушних і канальних, то їх головний плюс - мініатюрність і непомітність, а недоліки описані вище, як переваги завушних слухових апаратів.

Пам'ятайте, зниження слуху більш помітно, ніж слуховий апарат!

Поділитись в соцмережі:

Повернутись

Попередній запис на прийом

Попередній запис на прийом дозволить вам максимально ефективно використати свій час, оскільки повна діагностика слуху займає 1-2 години. Будь-ласка, вкажіть свої ім'я та контактний номер телефону. З вами зв'яжеться наш представник.